През втората половина на първи век и в първите десетилетия на втори век в Рим живяла благочестива жена – християнка на име София. В своя живот тя напълно оправдала името си, което означава премъдрост.

Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-важните християнски добродетели: Вяра, Надежда и Любов – станали и наши водещи ценности.

Добре дошли при нас.

33 Езикова гимназия Света София е създадена преди 15 години – през 1993г. Тя е единствената езикова гимназия на територията на район Люлин. В нея учат 672 ученици, организирани в 26 паралелки. 33 Езикова гимназия Света София има вече традиционни отношения с Френския културен институт и Британския съвет.

Всяка година в гимназията има преподавател – французин, който води практическите упражнения и преподава модерен френски език. Учениците от френските паралелки полагат успешно организираните от Френския институт изпити за придобиване на международна диплома. Възпитаниците на 33 Езикова гимназия Света София имат успешна реализация както у нас, така и в чужбина. Много от тях продължават висшето си образование в Англия, Франция Германия и САЩ. Завършили 33 Езикова гимназия Света София са журналистките от Нова телевизия – Лора Крумова и Галя Щърбева, депутатът от 40-то Народно събрание Мартин Димитров В 33 Езикова гимназия Света София учат ученици с постижения в различни области в познанието.

Усилията на учителския колектив и ръководството са насочени не само към усвояване на нови знания, прилагане на интерактивни и иновациони технологии, но и към разгръщане на творческите изяви на учениците. Девизът на гимназията Вяра, надежда и любов е мото и в работата на театралното ателие Буревестник, което вече 15 години печели награди у нас и в чужбина.

Работата на ученическия парламент е практически израз на ученическо самоуправление. В гимназията се работи по различни проекти, обединени от идеята, че добрите европейци трябва да бъдат първо истински родолюбци.

Учебният процес в 33 Езикова гимназия Света София е организиран на високо професионално ниво, за което красноречиво говори наградата на Мариана Стаматова – учител по английски език, отличена от МОН за учител на годината за 2007/2008 учебна година.

Работата на ръководството, учителите и учениците на 33 Езикова гимназия Света София е подчинена на една обща цел: изграждане на високообразовани личности, на млади хора с високо национално самосъзнание, на граждани на Европа и света.

Нашата гимназия е символ на просвета и наука благодарение на упорития и всеотдаен труд, на обичта и себераздаването на нашите учители към нас – техните ученици. Тя е истинско средище за създаване на таланти, на творци, на достойни хора. В 33 ЕГ учат ученици с постижения в различни области на познанието.

Усилията на колектива и ръководството са насочени не само към усвояване на знания и умения по различни учебни предмети, но и към разгръщане на инициатива и изява на творческите способности на учениците извън гимназията. Наши ученици печелят награди в литературни конкурси, републикански конкурс по случай деня на франкофонията, конкурси за художествен превод, спортни състезания.

В края на 1993 г. с тържествен водосвет е осветено знамето на гимназията. Вече 15 години в него се обучават талантливи ученици под ръководството и насоките на висококвалифицирани преподаватели, доказали своя професионализъм и любов към учениците, загрижени за бъдещето им. Всеки изминал ден те оставят в сърцата на възпитаниците си частица от своята вяра, надежда и безкрайна любов.

Адрес:

Our Address:

Гр. София, улица Пловдив 20