132. училище е основано на 01. септември 1957 година като основно. Учебните занятия започват на 16 септември. При откриването си то има за свой патрон Димитър Ганев. В първите две години няма самостоятелна сграда и занятията се провеждат в 25 училище.

Със собствен дом училището се сдобива в началото на учебната 1959/1960 година.
През 1973/1974 година са приети първите спортни паралелки, а от 1985 година официално е обявено за средно спортно училище на ДФС Славия. По онова време спортните училища в България са тридесет и три, като държавата отделя солидни средства за издръжката на учениците в тях, което осигурява подходящ и финансово обезпечен режим на обучение и спортна подготовка.

Скоро високият професионализъм на учители и треньори дава щедри плодове. Започва спортната слава на училището – у нас и по света. Възпитаници на училището са световно признати спортисти:

Стефан Шаламанов – световен юношески шампион по ски алпийски дисциплини
Катрин Аладжова – два пъти световен шампион по шахмат за девойки
Ася Рамизова – световен шампион по аеробика
Нора Иванова – световен шампион по лека атлетика на 800 м за девойки
Албена Денкова – световен шампион по фигурно пързаляне за танцови двойки
Евгения Раданова – световен шампион по шортрек и световен рекордьор на 500 м
Димитринка Тодорова – европейски шампион по спортна гимнастика и др.

През годините от училищния праг са излезли още много именити спортисти, от които по-известните днес са: Ивайло Гаврилов /волейбол/, Цанко Цанков /волейбол/,  Андрей Жеков /волейбол/, Красимир Стефанов /волейбол/,  Иван Пасков /футбол/, Матей Казийски /волейбол/, Чавдар Янков /футбол/, Димитър Рангелов /футбол/, Даниела Влаева и Марина Георгиева /шортрек/, Стефан Георгиев /ски алпийски дисциплини/, Мария Киркова /ски алпийски дисциплини/ и др.
След 1989 година обаче поради невъзможност финансово да ги издържа държавата закрива по-голямата част от спортните училища.

Това налага 132. училище да търси нови пътища за развитие. От 1993 година то се ориентира към обучение по чужди езици и информационни технологии. През 1997 година по повод своята 40-годишнина училището избира за свой патрон изтъкнатата родна баскетболистка Ваня Войнова.

Въпреки икономическата криза училището с помощта на Училищното настоятелство успява да създаде четири компютърни зали, видео зала и мултимедиен кабинет, осигуряващи съвременно и качествено обучение в два профила: Хуманитарен и Информационни технологии.

Продължават обаче и спортните традиции. Макар че няма специализирани спортни паралелки, на учениците спортисти се осигуряват много добри възможности както за спортна, така и за учебна работа.

Авторитетът, който училището натрупва в последните години, в София и в страната намира израз в многобройните награди и постижения, които нашите възпитаници печелят на национални и международни конкурси – не само в научната подготовка, но и в спорта и в художествени изяви.

 

ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2020 – 2021 ГОДИНА

ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

ПРИЕМ – първи клас, за свободните места до 14.09.2020г. включително

ПРИЕМ – пети клас, за свободните места до 14.09.2020г. включително

ПРИЕМ – след основно образование

ПРИЕМ – в други форми на образование

 

Адрес:

Our Address:

София, бул. Цар Борис III 128

Telephone:

-