20150901092948_90073Чипровски манастир „Св. Иван Рилски“ е разположен в Северозападна България. Намира се на 7 км североизточно от гр. Чипровци и на 29 км западно от областния център Монтана. Близките села Железна и Белимел са съответно на 4 км югозападно и на 6 км северозападно.

История

Чипровският манастир „Св. Йоан Рилски“ води началото си от X век и е един от тридесетте манастира на Първото Българско царство, утвърдили в страната християнската религия и делото на Кирил и Методий. В продължение на девет века той е важно книжовно и просветно средище и продължава да съществува и след маджарските нашествия през XIII в., падането под османско власт през XIV век и набезите на Михаил Храбри през XV в. Служи като основно убежище и опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (XV в.) и Чипровското въстание (XVII в.). Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван на 6 пъти през XIX. век, но впоследствие бива възстановяван с дарения на заможни българи.
Любопитен факт от историята на обителта е, че през 1800 година руският император подарява Евангелие на светата обител.

 

Архитектура

1237_P_20140503_172529_1Манастирът е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула – камбанария, жилищни и стопански постройки. Поради наклонения терен отвън манастирът изглежда като внушителна постройка, а отвътре създава впечатление, че е вкопан в земята. Манастирският двор има правоъгълна форма, като западните и южните страни са заети от постройки, а източните и северните са оградени с каменни стени.

В средата на двора се издига манастирската църква на „Св. Иван Рилски“, датираща от края на XVIII в. и обновена през 1829 г. Тя е издължена еднопространствена сграда, полукръгла отвътре и шестостенна отвън. Вътрешността на наоса е разчленен посредством 4 арки, носени от пиластри. При преустройството в края на XVII в. оригиналните стенописи са покрити с вар, но под белия слой личат геометрични и растителни орнаменти. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата, а иконите по него са дело на копривщенския зограф Христо Енчев. Църквата е ниска, зидана от камък и покрита с плочи. Има един купол. Външната северна страна има каменна украса ­ двуарков затворен прозорец с изображение на кръст и роза.

 

chiprovo-monastery-saint-ivan-of-rila-01

Интерeсна сграда в Чипровския манастир е триетажната кула.

В приземния ѝ етаж се съхраняват костите на монасите и загиналите в Чипровското въстание. Паметна плоча до входа на костницата прославя имената на Петър Парчевич, Георги Пеячевич, Манчо Пунин от село Бистрилица, Върбан Пенев от село Белимел, Панайот Хитов и Филип Тотю.

На втория етаж на кулата, до който се стига по оформени външни каменни стъпала, има малък параклис – „Свети Атанасий“, чиято вътрешност е изцяло украсена със

Адрес:

Our Address:

Чипровски манастир Свети Иван Рилски

Telephone:
Email:

-