Регионалният исторически музей води началото си от основаното през 1903 г. Археологическо дружество в града, което създава своя сбирка от предмети, първите от тях разкрити при разкопки в крепостта Сторгозия. През 1923 г. сбирката е изложена в сградата на читалище „Съгласие”, а през 1953 г. музеят става самостоятелна институция. През 1984 г. е преместен в сегашната си сграда.

Разположен е в двуетажна сграда, построена през 1888 г. за нуждите на армията, с обща площ от около 7000 m2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодични издания.

Сред функциите на музея са издирване, проучване, представяне, опазване и популяризиране на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на област Плевен и област Ловеч. В този район са разкрити значими археологически обекти – римският град Улпия Ескус, късноантичната и ранновизантийска крепост „Сторгозия”, средновековната българска крепост в Никопол.

В музея има и постоянна експозиция – зала за голямата оперна прима Гена Димитрова. В началото на експозицията са подредени снимки, представящи части от живота на певицата, родена в село Беглеж. В основната зала, изградена като сцена, са показани фотоси на най-големите оперни сцени, на които е пяла – „Арена ди Верона” и „Ла Скала”. Върху сцената на експозицията са разположени концертни и оперни костюми на примата. Сред тях е реплика на костюм, с който тя е изпълнявала ролята на Турандот в „Метрополитен опера” в САЩ.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
за посещение на музея

Зимно работно време:
(от 1 ноември до 31 март)
9.00 – 12.00 ч.
12.30 – 17.30 ч.

Лятно работно време:
(от 1 април до 31 октомври)
9.30 – 12.00 ч.
12.30 – 18.00 ч.

Почивен ден – неделя
Безплатен вход – понеделник

КОЛЕКЦИИ

Археология

Етнография

Възраждане

Нова история

Природа

Нумизматика

Гена Димитрова

Обекти

 

Занятия в музея

В Регионален исторически музей – Плевен се сформира млад и амбициозен екип от специалисти, всеки от които в определена историческа област. Всеки специалист създаде тематичен клуб, който е обвързан с част от историята на град Плевен и експозицията на музея. Целта е чрез иновативни методи да обогатим културата на подрастващото поколение.

Провеждането на занятията ще се осъществява всяка седмица, от сряда до петък включително, само с предварително записване на посочените телефонни номера.

Предвидени занятия за учебната 2018/2019г са:

 

Отдел Археология

  • „Находките на археолога“ с ръководител Петя Ангелова – археолог. Занятието включва запознаване със спецификата и същността на професията Археолог чрез описване и изследване на археологически находки; сравняване, интерпретиране и документиране на археологически материал; участие в играта „ Търсач на находки“.
  • „Пътят на глината“ с ръководители Павел Попов – екскурзовод и Петя Ангелова – археолог. Занятието включва изработване на съдове и друга пластика.

За въпроси и допълнителна информация:

Петя Ангелова – 0879 822 170
Павел Попов – 0879 822 151

Отдел Етнография

  • „От раклата на баба“ с ръководител Миглена Николаева – етнолог. Занятието включва тематична беседа относно характерното облекло за региона; приликите и разликите при  различните части на мъжкия и женски костюми; промените в облеклото през различните епохи. Занятието включва и изработване на картички.
  • „Ръчички сръчни“ с ръководител Миглена Николаева – етнолог. Поздравителни картички за Коледа и Нова година с традиционни мотиви.

За въпроси и допълнителна информация:

Миглена Николаева – 0879 822 184

Отдел Нова и най-нова история

  • „Архитектурно богатство на Плевен през XX век“ с ръководител Анелия Първанова – уредник. Занятието включва тематична презентация; игра – познай сградата; обиколка из града (по възможност).

За въпроси и допълнителна информация:

Анелия Първанова – 0877 033 720

Адрес:

Our Address:

Плевен, ул. Стоян Заимов 3

Telephone: