Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен пещерата Магурата. Идеята за създаването и е породена от потребностите на вътрешния и международния пазар от висококачествени вина и шампанско. Галерия „Прилепите“, която е част от пещерата Магурата от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата. Постоянната температура от 12°С, тъмнината и подходящата влажност на въздуха в недрата на „Прилепната галерия“ създават условия за естествено шампанизиране. Традиционната бутилкова технология и тригодишното отлежаване превръщат гроздовия сок в изтънчено пенливо вино с неповторим вкус.

Освен с естественото си пенливо вино „Магура“, винарната е специализирана в производството на висококачествени, червени и бели вина и ракии. Районът на с. Рабиша е събрал в себе си концепцията за terroir благоприятен за развитието на червени и бели винени сортове. През 2008 г. винарната  започва създаването на собствени лозови масиви в с. Раяновци и с. Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза.  За производството, освен от собствените лозя винарната закупува грозде от контролирани лозови масиви в района на гр. Харманли.

Вината са с модерно звучене, носещи неповторим регионален характер и са произведени с минимална технологична намеса. Избата е оборудвана с най–съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти. Процесът на стареене и съзряването им протича във висококачествени френски, български и американски дъбови бъчви, италиански дървени винефикатори, които са от изключително значение за стила на произвеждане на вината. За тяхното качество говорят многобройните награди от престижни международни конкурси.

ЕСТЕСТВЕНИ ПЕНЛИВИ ВИНА

Small-Trevite-Chardonnay.jpg

ВИНА ТРЕВИТЕ

Small-Premium-CiveeDuNord.jpg

ПРЕМИУМ ВИНА

Small-Magura-Miscat.jpg

ВИНА МАГУРА

ГРОЗДОВИ РАКИИ

Small-BegInBox-Chardonnay.jpg

ВИНА BEG IN BOX

НАГРАДИ ОТ КОНКУРСИ

1974 — Бяло естествено пенливо вино Магура е отличено със златен медал на Международния панаир в Пловдив.

1982 — Червено естествено пенливо вино Магура е отличено със златен медал на Международния панаир в Пловдив.

2000 — Бяло естествено пенливо вино Златна класика брют е отличено със сребърен медал на Международния конкурс за вина в София.

2001 — Мерло 2000 е отличено със сребърен медал на Конкурса за вино в Солун.

2002 — Мерло 2000 е отличено в Провайн.

2004 — Шардоне реколта 2003 на изба Магура е обявено за вино на годината в конкурса Винария.

2006 — Рандеву Кюве дьо Норд селекция 2003 е отличено със сребърен медал в най-престижния конкурс за света на виното Decanter world wine awards.

2007 — Рандеву кюве дьо Норд селекция 2004 е отличено с бронзов медал на конкурса Decanter world wine awards.

Рандеву Кюве де норд 2003 е отличено с бронзов медал от Винен индекс.

2008 — Розе е отличено с бронзов граал на Европейския рицарски орден на виното.

За висок професионализъм в бизнеса и принос за изграждане авторитета на България в чужбина, винарната е удостоена с почетното отличие Златен Калоянов пръстен от Европейския форум на експертите.

2011 — На Международния конкурс в Княжевац Винарска изба Магура е отличена с три награди — златен плакет за вино Рандеву кюве дьо норд и два сребърни плакета за вино Шардоне и ракия Белоградчишки скали

2012 — На Международния конкурс в Княжевац. Винарска изба Магура е отличена със седем сребърни плакета за вината Каберне по Мерло 2009, Гъмза 2009, Магурска теменуга 2011, Шардоне 2010, Врачански мискет 2011, Мерло 2009 и ракия Белоградчишки скали 2011.

2013 — Врачански мискет и Каберне совиньон са отличени със сребърни медали, а Гъмза с бронзов медал от Международния винен конкурс в Александровац.

Шираз Каберне фран и Каберне совиньон Каберне фран са отличени със сребърни медали от Международния фестивал Княжевац.

2014 — Каберне Совиньон е отличено със златен медал, а Пино гри и Гъмза със сребърни медали на Международния винен фестивал в Княжевац.

2104 – Каберне Совиньон е отличено със сребърен медал от Межуднародния винен конкурс AWC Vienna.

2014 – Совиньон блан и Шародне е отличено с бронзов медал от Международния винен конкурс AWC Vienna.

2015 – Шираз и Каберне Фран е отличено с бронзов медал от Международния винен конкурс Decanter World Wine  Awards –  London.

 

 

ЦЕНТРАЛЕН ОФИС

Бизнес център Павлово
бул. Александър Пушкин 5
1618 София

Телефон 02 857 00 15
office@magurawinery.bg

Виж на картата

 

ВИНАРНА МАГУРА

село Рабиша
3938 Видинска област

Телефон 093 29 62 30
Факс 093 29 63 99
magura.winery@gmail.com

Виж на картата

 

 

ФИРМЕНИ МАГАЗИНИ

ул. Солунска 25
1000 София

Белоградчишка крепост
ул. Цоло Тодоров 44
3900 Белоградчик

Пещера Магурата
село Рабиша
3938 Видинска област

 

Адрес:

Our Address:

София, ул. Солунска 25

Telephone: